Suplementacja zdrowej diety herbatami

Posted on 04/04/2022 7:38am

Herbata biała nie ma przed nami sekretów. Pokażemy ci jak wygląda jej parzenie, jakie właściwości i działanie posiada biała herbata.

Opis i przebieg wytwórczości: herbaty białe srebrno-biały odcień zawdzięczają unikalnemu przebiegowi wytwórczości. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić wiosną pączki, ochrania się przed promieniami światła, w ten sposób aby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zielony kolor listkom.

Wywołuje to więdnięcie rozwijających się liści, które to po wysuszeniu stają się białą herbatą. Tok produkcji i niedługi czas zbioru białej herbaty ma nie jedynie wpływ na wyjątkowe zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa także na cenę suszu. W naszej ojczyźnie 100gram białej herbaty to koszt 20-100 zł.

herbata na biurku i książka
Author: Frank Haferkorn
Source: http://www.flickr.com
Parzenie herbaty białej: Białą herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze od 85 do 90 °C przez około 5 minut. Tak zaparzony napar zachowuje najodpowiedniejsze wartości smakowe a także swój unikalny aromat. Napar z białej herbaty niesie ogromnie dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą odporność, osłabia napięcia i stresy. Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawusi z diety.

Jeśli masz chęć zgłębić informacje na omawiany wątek, to odsyłam do serwisu www (http://www.optyk-trejnowski.pl/jak-dzialaja-okulary-progresywne) gdzie znajdziesz mnóstwo ciekawych danych, które szczegółowo omawiają zagadnienie.

Napar oddziałuje pobudzająco oraz orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią też fakt, iż herbaty białe wspomagają koncentrację. Tego typu herbatkę rekomenduje się osobom obarczonym genetycznie chorobami nowotworowymi, gdyż zawiera nawet do trzech razy sporzej związków antyoksodacyjnych - zamów herbaty białe w sklepie Demmers. Nie bez przyczyny nazywana jest "eliksirem młodości". Mieszczące się w białej herbacie polifenole ochraniają organizm przed wolnymi rodnikami. Szklanka naparu mieści ponad dwa razy więcej owych substancji aniżeli zielona herbatka.



Natomiast herbaty pu - erh to tak zwani "pogromcy tłuszczu". Ciemna odmiana Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny zapach oraz smaczek. W procesie produkcji liście nabierają własności przyspieszających przemianę materii, co cenią osoby na odchudzającej diecie - więcej szczegółów na temat herbat pu - erh. By czerpać jak najsporzej z cennych właściwości herbaty Pu-Erh musimy parzyć ją w porcelanowym czajniku, w miękkiej wodzie, od 3 do 7 minut. Susz możemy zalewać wodą zaraz po zagotowaniu, a poniektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do gatunków o delikatnych listkach najlepiej stosować nieco chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh aktywizują generowanie soków trawiennych jak też reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm tłuszczów.

Tags: herbata, dieta, smak, aromat, stres, tłuszcz, napar